суббота, 2 апреля 2016 г.

Процес євроінтеграції очима студентської молоді обговорили на дискусійному клубі в Черкасах

Засідання дискусійного клубу "Процес євроінтеграції очима студентської молоді" відбулося 1 квітня у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. Захід організовано за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні, Черкаської обласної державної адміністрації.
Локальним організатором стала ГО "Академія стратегічних досліджень".



Гості з Представництва ЄС в Україні, Черкаської ОДА, Молодіжного ресурсного центру, Центру європейської та євроатлантичної інтеграції, науковці та студенти навчальних закладів міста обговорили основні пріоритети взаємовідносин України та Європейського Союзу.
Перший проректор ЧНУ Василь Мойсієнко зазначив, що процес євроінтеграції нерозривно пов’язаний із пропагандою європейських цінностей та з інформуванням української молоді про європейські інституції. Тому він запропонував створити на базі Черкаського національного центр інформування громадськості про європейські інституції та євроінтеграційні процеси.

Присутні погодилися з думкою, що Україна не вміє правильно представляти свої "золоті ресурси" Європі, щоб нарешті стати вигідним партнером ЄС. На взаємовигідних відносинах наголосив професор ЧНУ Анатолій Чабан, який постійно є учасником європейських проектів. Він зазначив, що Україна є перспективною як експортер аграрної продукції.
Радник з питань преси та інформації Представництва ЄС в Україні Вікторія Давидова зазначила, що двадцятирічне обговорення питання євроінтеграції не наблизило Україну до Європи. Цьому заважала політична багатовекторність. Пані Вікторія наголосила, що головними проблемами є внутрішні. Невирішеним є питання готовності наших підприємців стати конкурентноспроможними, пройти відповідні сертифікації, гарантувати якість своїх продуктів і послуг. Ринок відкритий для тих, хто працює!
Вікторія Давидова сказала й про те, що ЄС має свої проблеми. І одна з найголовніших нині — це питання безпеки.
Учасники зустрічі зійшлися на думці про те, що сьогодні українська влада має зробити все можливе, щоб у найближчій перспективі стати членом ЄС, але всі ці процеси мають відбуватися під контролем громадянського суспільства.
Директор Черкаського обласного молодіжного ресурсного центру Тетяна Артеменкозазначила: "Насправді, в силах кожного з нас внести свій вклад в спільну справу. Адже ми памятаємо вислів під час Майдану "Кожен з нас є краплею в океані", так і зараз відбувається в питанні позиціювання України в процесі євроінтеграції. Наше завдання - змінити думку хоча б одного європейця".
Під час дискуійного клубу діяла виставка робіт з питань євроінтеграції України "Україна і Європейський Союз. Палітра наукових здобутків".
Представник черкаської студентської ради Вікторія Сісецька на питання, що робити, щоб про нас знали в Європі, відповіла так: "Перш за все потрібно розвивати власну державу, щоб наша молодь не виїжджала в пошуках щастя в інші країни. Якість життя зробить Україну справді європейською".
Провідний експерт ГО "Академія стратегічних досліджень" Любов Ропало акцентувала увагу на питаннях економіки і активності громадян: "Євроінтеграція України повинна початися з економіки. Наразі квоти, що надає Євросоюз, використовуються дуже мляво, а конкурентоспроможних українських брендів, на ринку майже немає. Здебільшого Україна продає Європі сировину, а багато наших виробників і досі не прагнуть підвищувати якість виробництва, аби вона відповідала європейським стандартам. По-друге, молодь має активніше використовувати наявні можливості, щоб елементарно подорожувати по країнах Європи, долучатися до проектів, втілювати власні ідеї".
Насамкінець, організатор дискусійного клубу Володимир Присяжнюк відзначив важливість подібних заходів в регіонах країни та закликав учасників до особистої активності в євроінтеграційному процесі. Учасникам заходу розповіли про конкурси від Представництва ЄС в Україні: євровікторина, конкурси блогів, фото, відео, аудіо. Деталі по конкурсах можна знайти на сайті http://euroquiz.org.ua.
Відеосюжети заходу:
Прес-служба ЧНУ ім. Б. Хмельницького

ТК "ВІККА"

Дискусійні клуби проводяться в рамках інформаційного проекту  «ЄС: вибір української молоді», який   спрямований на поширення інформації про ЄС та процеси євроінтеграції України. 
Дискусійні клуби будуть проведені в кожній області України, включаючи регіони Донецької та Луганської областей.

Проект «ЄС: вибір української молоді»  є ініціативою, що фінансується Представництвом Європейського Союзу в Україні, виконавцем проекту виступає  ГО "Молодіжна Альтернатива". Партнерами проекту є Міністерство освіти і науки України та Міністерство молоді та спорту України.

1 комментарий:

  1. Заходи такого типу дуже важливі,адже Україні треба рухатись в сторону, де вищий рівень цивілізації. В Європі більш раціонально і продуктивно організовано суспільне, економічне, соціальне життя. Але в першу чергу нам потрібно навчитися любити, поважати і розуміти власну країну. Її проблеми. Її можливості та перспективи.
    Я вважаю що нашій владі варто додати більших зусиль в реалізації питань формування правильної компетентної суспільної думки. І формування цієї думки не закінчується на порозі школи, де ми виховуємо майбутніх громадян-патріотів. Громаду держави потрібно виховувати щодня, в усіх куточках України, серед усіх соціальних груп населення. Тоді не буде молодь тікати, в сподіванні світлих перспектив, за кордон, а працюватиме на перспективу власної держави. Не буде у нас дистанційних сімей, а діти виховуватимуться у повноцінних родинах, що зберігають справжні родинні традиції. Не будуть пенсіонери продавати свої голоси за "гречку", а зроблять свідомий патріотичний вибір, що спрацює на благо держави, а не за захист власних споживчих інтересів.
    Організатори молодці. Бажаю вам побільше таких і ще більш маштабних подій.

    ОтветитьУдалить