четверг, 24 апреля 2014 г.

Яких змін хоче ЧДТУ?




Днями «Академія стратегічних досліджень» провела локальне опитування громадської думки серед викладачів та студентів ЧДТУ. Таке зацікавлення викликано тим фактом, що вже незабаром у виші мають відбутися вибори ректора, а крім того була спроба проаналізувати настрої і думки в університетських стінах.
Багато студентів і викладачів спочатку подумали, що це вже відбуваються безпосередньо вибори ректора. Але як з’ясувалося - вони будуть пізніше – а це усього лише соціологічне дослідження.
Оскільки інтерв’юери користалися різними інструментами для опитування студентів та викладачів спробуємо проаналізувати їх по черзі. Найбільш характерними проблеми для ЧДТУ на думку студентства є - відсутність можливості поєднувати працю та навчання (23 %) та відсутність необхідної для навчання матеріальної бази (21 %). Також молодь стурбована зростанням цін на навчання (18% опитаних), незадовільними умовами в навчальних корпусах – (16%) та побутовими умовами в гуртожитках (10%). Ще по 6% студентів вважають проблемою відсутність впливу студентської громади на прийняття рішень та інші не передбачені анкетою питання.
Питанням, яке би могло дати відповідь на попередні проблеми стало таке «Що б Ви хотіли змінити в університеті?» 29 % студентів вважає, що вирішити вищезгадані проблеми допомогла би заміна керівництва групи, деканату, кафедри або університету. Шляхом вирішення незадовільних умов в навчальних корпусах напевно би могло стати  облаштування аудиторій мультимедійними засобами (29% опитаних) та покращення якості Wi-Fi-зв’язку у навчальних корпусах (22%). 18 % студентів хотіли би впровадити on-line бібліотеку. Ще 9% турбує запровадження посад радників керівництва університету з числа студентського активу. Нарешті, приємно, що в ЧДТУ вочевидь все добре з харчуванням, бо покращити якість харчування у столовій вимагає лише 3%.
Якщо ж говорити в цілому, то 57% студентів задоволені станом матеріально-технічного забезпечення навчального процесу. Не влаштовує ситуація 43%, що теж звісно немало.
Важливим є проблема першого робочого місця по завершенню навчання. Отже чи має університет забезпечувати перше робоче місце після навчання? 71% студентів впевнені, що так. І лише 29% не переймаються цією проблемою.
Надзвичайно високий бал показало питання про потребу знання іноземних мов. Воно отримало 9 з 10 балів, що свідчить про розуміння студентами важливості доступу по іншомовного інформаційного і ресурсного простору.
Несподіваною виявилися результати опитування щодо рівня корупції у виші. Звісно, що 42 % студентів, які вважають, що корупція в ЧДТУ є, це немало, втім прогноз був зовсім не втішний. А як з’ясувалося аж  58% вважає, що корупція у них відсутня. Можна звичайно зробити поправку на побоювання студентів, що результати опитування якимось чином в адміністрації перевіряють на предмет автора такої оцінки, але будемо вірити, що корупція, якою також славився ЧДТУ, стала потроху полишати його стіни.
Напевно найважливішим питанням з стратегічної точки зору розвитку університету стало бачення кого б студентство хотіло бачити на посаді ректора ВНЗ. Тут молодь з властивим гумором чітко розставила свої пріоритети.
Лідером опитування стала виконуюча обов’язки ректора Тамара Качала, яку підтримує 41%. Другу сходинку (24%) студенти несподівано віддали вигаданому персонажу «Зоряних війн» Дарту Вейдеру. Можливо це пов’язано з образою на ЦВК, яка не дала можливості зареєструватися однойменному кандидату в президенти. Бронзу отримав колишній очільник вишу Юрій Лега (19%). Далі в рейтингу підтримки йдуть Євген Губар (10%) та Валентина Кунченко-Харченко (2%). Ще 5 % воліли би бачити на посаді іншу особу, щоправда не уточнивши кого.
 
На цьому тлі зрозумілим є коефіцієнт очікування змін у виші – 7 з 10 балів. Це є свідченням потреби в змінах. Сподіваємося, що всі висловлені молоддю очікування по завершенню виборів (як загальноукраїнських, так і університетських) справдяться.
Варто відзначити, що від початку опитування багато викладачів сполошилися і почали з’ясовувати - хто проводить, чи погоджено з ректоратом і взагалі що це відбувається? Але обійшлося без форс-мажорів.
Якщо говорити про проблеми, що найбільше турбують викладачів протягом останніх років, то головними є недостатній рівень заробітної плати (36%) та відсутність матеріально-технічної бази для роботи (30%). Також важливими питаннями є відсутність можливостей для професійного зростання – 22%, відсутність реального самоврядування, відірваність керівників від підлеглих, корупція на всіх рівнях – 6%, відсутність самореалізації як педагогічного працівника – 4%. Нарешті приємно, хоча й дещо дивно, що стан здоров’я є проблемою лише для 1% викладачів.
67% науковців вважає фахівцями своїх безпосередніх керівників, ще 33% м’яко кажучи сумнівається у їх професійності.
Лише 46% викладачів задоволені роботою профспілки упродовж останнього часу. 54% прогнозовано не бачать ефективного захисту своїх прав через профспілковий механізм.
В разі отримання службового житла 55% готові укласти довготривалий контракт на роботу в університеті, але 45% викладачів не спокушаються такою пропозицією.
Нарешті до 90% готові до мобілізації власних зусиль у науковій роботі за умови вирішення житлового питання.
Майже аналогічно з студентською аудиторією виглядає ситуація щодо того, хто найбільш повно репрезентуватиме нове керівництво університету. Звісно, Дарт Вейдер для професури не є авторитетом, тому у викладацькому топі лишилися виключно представники ЧДТУ.
58 % викладачів бачить на посаді ректора Тамару Качалу, 33% - колишнього ректора Юрія Легу. Відповідно рівень підтримки Євгена Губара складає 5%, Валентини Кунченко-Харченко – 4%.


Якщо говорити про очікування від нового керівництва університету, то в пріоритетах - підвищення заробітної плати – 36% та покращення умов роботи – 24% опитаних. 16% - сподівається на вишукування альтернативних шляхів фінансування наукових розробок, ще 14% - на покращення роботи обслуговуючих підрозділів. Для 6% викладачів важливим є питання організації масових культурних заходів. Нарешті проведення раціональної кадрової політики цікавить усього 4%.
І це при тому, що прозорість кадрової політики в університеті протягом останніх років за 10-бальною шкалою – оцінено наполовину – лише на 5 балів.

 Результати дослідження "Яких змін хоче ЧДТУ?"

Дата проведення - 23.04.2014

Цільова аудиторія: студенти

Загальна кількість відповідей серед студентів: 356

1. Які з наведених проблем найбільш характерні для Вашого університету чи є найбільш актуальні для Вас упродовж останніх років? (пронумеруйте за пріоритетом)
Питання
%
1.
Можливість поєднання праці та навчання
23
2.
Відсутність необхідної для навчання матеріальної бази
21
3.
Ріст цін на навчання
18
4.
Незадовільні умови в навчальних корпусах
16
5.
Побутові умови в гуртожитках
10
6.
Інше
6


7.
Відсутність впливу студентської громади на прийняття рішень
6
2. Кого із названих осіб Ви хотіли б бачити на посаді ректора ВНЗ?
Питання
%
1.
Качала Тамара Миколаївна
41
2.
Дарт Вейдер
24
3.
Лега Юрій Григорович
19
4.
Губар Євген Якович
10
5.
Інша особа
5
6.
Кунченок-Харченко Валентина Іванівна
2
3. Хто із нижчезазначених політиків загальнодержавного рівня викликає у Вас симпатії?
Питання
%
1.
Олег Ляшко
30
2.
Петро Порошенко
27
3.
Ніхто
14
4.
Юлія Тимошенко
11
5.
Віталій Кличко
7
6.
Арсеній Яценюк
4
7.
Олег Тягнибок
3
8.
Леонід Кучма
2
9.
Інша особа (Анатолій Гриценко)
2
10.
Петро Симоненко
0
4. Що б Ви хотіли змінити в університеті?
Питання
%
1.
Змінити керівництво групи, деканату, кафедри, університету
29
2.
Облаштувати аудиторії мультимедійними засобами
22
3.
Покращити Wi-Fi у навчальних корпусах
19
4.
Впровадити on-line бібліотеку
18
5.
Впровадити посади радників керівництва університету з числа студ. активу
9
6.
Покращити якість харчування у столовій

3
5. Чи задоволені Ви станом матеріально-технічного забезпечення навчального процесу?
Питання
%
1.
Так
57
2.
Ні
43
6. Чи вважаєте Ви, що університет повинен забезпечити перше робоче місце після навчання?
Питання
%
1.
Так
71
2.
Ні
29
7. Як Ви вважаєте, у Вашому університеті є корупція?
Питання
%
1.
Так
42
2.
НІ
58
8. Наскільки Ви очікуєте змін? (оцініть за 10-бальною шкалою - по зростаючій)

середній бал
7 балів
9. Наскільки Вам необхідні знання ін. мови в подальшій роботі?

середній бал
9 балів



Цільова аудиторія: викладачі
Загальна кількість відповідей серед викладачів: 94

1. Що вас найбільш турбує протягом останніх років? (пронумеруйте за пріоритетом)
Питання
%
1.
Рівень заробітної плати
36
2.
Відсутність матеріально-технічної бази для роботи
30
3.
Відсутність можливостей для професійного зростання
22
4.
Інше:
- відсутність реального самоврядування; - відірваність керівників від підлеглих;
- корупція на всіх рівнях
6
5.
Відсутність самореалізації як педагогічного працівника
4
6.
Стан здоров’я
1
2. Хто із зазначених кандидатів, на Вашу думку, найбільш повно репрезентуватиме нове керівництво університету?
Питання
%
1.
Качала Тамара
58
2.
Лега Юрій
33
3.
Губар Євген
5
4.
Кунченко-Харченко Валентина
4
3. За кого б Ви не проголосували із нижчезазначених політиків загальнодержавного рівня?
Питання
%
1.
Петро Симоненко
26
2.
Леонід Кучма
22
3.
Віталій Кличко
13
4.
Юлія Тимошенко
13
5.
Арсеній Яценюк
12
6.
Олег Тягнибок
11
7.
Олег Ляшко
3
8.
Петро Порошенко
1
4. Чого ви чекаєте від нового керівництва університету?
Питання
%
1.
Підвищення ЗП
36
2.
Покращення умов роботи
24
3.
Вишукування альтернативних шляхів фінансування наукових розробок
16
4.
Покращення роботи обслуговуючих підрозділів
13
5.
Організації масових культ. Заходів
6
6.
Інше
- проведення раціональної кадрової політики
4
5. Чи вважаєте ви фахівцями Ваших безпосередніх керівників?
Питання
%
1.
Так
67
2.
Ні
33
6. Чи задоволені Ви роботою профспілки упродовж останнього часу?
Питання
%
1.
Так
46
2.
Ні
54
7. Чи готові ви укласти довготривалий контракт на роботу в університеті в разі отримання службового житла?
Питання
%
1.
Так
55
2.
Ні
45
8. Оцініть Вашу готовність до мобілізації власних зусиль у науковій роботі за умови вирішення житлового питання (оцініть за 10-бальною шкалою - по зростаючій)

середній бал
9 балів
9. Оцініть прозорість кадрової політики в університеті протягом останніх років (оцініть за 10-бальною шкалою - по зростаючій)

середній бал
5 балів







Дослідження громадської думки мешканців міста Черкаси було проведене ГО «Академія стратегічних досліджень» 23 квітня 2014 року. Похибка вибірки не перевищує 2.7%.
Опитування здійснено за власний кошт ГО «АСД».






1 комментарий:

  1. Тамара Николаевна уже не знает как извернуться, придумала академию какую-то… Кто бы не был, вот только не уголовница. Так что у Качалы нету шансов…

    ОтветитьУдалить