среда, 14 января 2015 г.

Річний звіт ГО АСД за 2014 рік

Наші партнери у 2014 році

Основні напрямки діяльності АСД
ГО «Академія стратегічних досліджень» (початково – «Агентство стратегічних досліджень» (АСД) була утворена взимку 2012 року, як незалежний аналітично-дослідницький проект, що реалізується в різних регіонах України.
У 2012 році до АСД перейшов основний склад неформального аналітичного центру ДАЦ "Енігма" - зокрема директор і єдиний фаховий соціолог (в 2011 році закінчив курси при КМІС у І.Бекешкіної) Володимир Присяжнюк та керівник юридичної служби ЧОО КВУ та провідний аналітик організації Сергій Пасічник. Пізніше до організації приєдналась фаховий юрист Любов Ропало. У 2014 році ядро організації залишилось сталим, але коло експертів якісно і кількісно виросло. Серед експертів, з якими працювала АСД у 2014 році були науковці, політики, бізнесмени і підприємці, державні службовці, активна молодь і волонтери.
АСД здійснює різнопланові аналітичні дослідження для українських та міжнародних організацій, фондів, комерційних установ.

Основні напрямки діяльності у 2014 році:
- Соціологічні дослідження (опитування, фокус-групи, експертні інтерв’ю), планування та проведення соціальних,  комерційних та політичних PR-кампаній.
- Розробка стратегічних планів розвитку територіальних громад, компаній, некомерційних організацій, лобіювання в органах місцевої влади регуляторних та інших нормативних актів.
- Аналітичний моніторинг політичних та економічних подій за фіксований хронологічний період (щотижневий, щомісячний, щоквартальний, піврічний, річний) з акцентом на певні суспільні сфери, персоналії, державні та політичні інституції, галузі економіки, регіони України.
- Політична та економічна аналітика: ситуативний аналіз, розробка комплексних проектів розвитку інституцій та територій, моделювання ситуацій, таргетування цілей і ризиків у політичних та бізнес-проектах, сценарування і прогнозування.
- Аналіз законодавства, розробка та правова експертиза проектів документів (запитів і звернень, концепцій, державних програм), розробка рекомендацій щодо законодавчих ініціатив. Методики дослідження текстів: герменевтика, контент-аналіз, івент-аналіз.
- Надання консультацій з питань партійного будівництва та розвитку: розробка ідеологічних засад партійно-політичної діяльності, структури партійного менеджменту, програм роботи в періоди між виборами та підготовки до виборів.

Діючі проекти «АСД» у 2014 році:
- «Асоціація регіональних аналітичних центрів: інструмент для підвищення ефективності управління в регіонах України». Термін реалізації: лютий 2013 року – січень 2015 року. Донор: Європейська Комісія
Детальніше про проект:

- «Стан та перспективи розвитку інфраструктури регіонів», що реалізовується Регіональним представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні у співпраці із Поліським фондом міжнародних досліджень та Асоціацією регіональних аналітичних центрів. Детальніше про проект: 
-
з початку 2014 року працювали в рамках проекту Європейського Союзу "Регіональна політика в Україні: громадський моніторинг стратегій регіонального розвитку". Партнери Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень, Інститут громадянського суспільства. Детальніше про проект на сайті та тут.
- в рамках ініціативи Асоціації регіональних аналітичних центрів (АРАЦ), підтриманої Регіональним представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі наприкінці 2014 - з січня 2015 рр.  взяли участь і підготовці та поширенні першого номеру інформаційно-аналітичного щорічника «Регіони України». Щорічник «Регіони України» – це продукт, який АРАЦ планує готувати щорічно з метою не лише оцінювання ситуації в регіонах, але і її динаміки. Мета публікації – сформувати періодичний моніторинговий загальноукраїнський проект в розрізі областей щодо розвитку суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації в Україні. 
Детальніше про щорічник.
  Також протягом осені 2014 року ГО «Академія стратегічних досліджень» в Черкаській області було реалізовано цілий ряд просвітницько-мобілізаційних проектів: 
– кампанія «Голосуй чесно – обирай гідних», що його реалізовано за сприяння та ініціативи Всеукраїнської мережі «Громадські ініціативи України» і Громадського сектору Євромайдану за підтримки Національного фонду в підтримку демократії (NED). Її метою було мотивувати громадян прийти на вибори і надати інформацію про те, як розібратися у виборчих списках, перевірити «якість» кандидата та не дати можливості зманіпулювати виборцем, акцентуючи при цьому увагу на охопленні невеликих міст, районних центрів, селищ та сіл. 
– «Не продавай душу на виборах!», що його реалізовано за сприяння кіровоградської та черкаської організацій КВУ в Кіровоградській області. Метою проекту було протидіяти фактам підкупу виборців під час виборчої кампанії 2014 року і акцентувати увагу виборців на тому, що продаючи свій голос на виборах – вони фактично спонсорують подальший безлад в парламенті, продовження конфлікту на Сході і нові смерті українських солдат. 
– інформаційно-просвітницька кампанія «Кожен голос важливий», що її реалізовано за сприяння та ініціативи ВГО «Центр підтримки громадських ініціатив» в рамках проекту «Підвищення рівня прозорості державного реєстру виборців України» за підтримки уряду Канади для переселенців з Криму та зони АТО. Метою проекту була допомога громадянам, що були необізнані із особливостями виборчого законодавства, але хотіли би тимчасово змінити місце голосування, чи перевірити себе у списках виборців або бути включеними у списки виборців тієї дільниці, яка є максимально наближеною до місця перебування громадянина в день виборів.
Наразі продовжує співпрацю з ВГО "Центр підтримки громадських ініціатив" в якості регіональних координаторів в рамках проекту "Перспективи покращення громадського контролю за веденням Державного реєстру виборців України".
Детальніше та на сайті АСД.

Досягнення організації та залучених виконавців у реалізації подібних проектів
«Академія стратегічних досліджень» займає специфічну нішу на ринку подібних послуг, оскільки виконує замовлення лише по рекомендаціях і не ставить собі за мету виключно отримання прибутку, а також має найкращих фахівців з великим досвідом, використовує сучасні технології та методи роботи, регулярно обмінюється досвідом з партнерами в Україні та за кордоном. Співробітники АСД мають досвід роботи в умовах виборчих кампаній, співпраці з відомими міжнародними структурами, національними корпораціями та брендами National Endowment for Democracy, USAID, Єврокомісія, Фонд Освіта для Демократії, Фонд Міжнародної Солідарності, RNB Group, МХП, мережа «Громадські ініціативи України», Товариство Лева, Поліський фонд), представниками місцевого бізнесу.
АСД є регіональним представником Асоціації регіональних аналітичних центрів. У Чернігові 20-21 вересня 2013 представники організацій громадянського суспільства задекларували наміри щодо співпраці в рамках Асоціації регіональних аналітичних центрів. Меморандум був підписаний представниками 16 аналітичних центрів з різних областей України.
 Детальніше:
 
У 2014 році в рамках створеної АРАЦ «АСД» почала реалізовувати два проекти: «Асоціація регіональних аналітичних центрів: інструмент для підвищення ефективності управління в регіонах України», «Регіональна політика в Україні: громадський моніторинг стратегій регіонального розвитку».
Також, АСД виступає регіональним представником ВГО «Центр підтримки громадських ініціатив», регіональним координатором Фонду «Освіта для демократії» (Варшава).

Фінансова частина:
У 2014 році АСД в рамках реалізації проектів від Європейського Союзу використала наступні кошти:
· «Асоціація Регіональних Аналітичних Центрів: інструмент для покращення врядування в регіонах України» (9275 грн);
· «Регіональна політика в Україні: громадський моніторинг стратегій регіонального розвитку» (11889 грн)
Також, АСД отримала та реалізувала грант із коштів гранту Фонду Освіта для Демократії «Виклики після Євромайдану – громадський сектор в дії» (Wyzwania po Euromajdanie - sektor społeczny w działaniu) з коштів Фонду Міжнародної Солідарності відповідно до Угоди  між Фондом Освіта для Демократії та ГО Товариство Лева (8370 гривень).
Всього протягом 2014 року “АСД” під час реалізації вищевказаних проектів використала 29 534 гривні.



Комментариев нет:

Отправить комментарий