пятница, 3 апреля 2015 г.

Експерти Асоціації регіональних аналітичних центрів в Києві засвоювали уроки перспективного аналізу стратегій регіонального розвитку України



Тренінг з питань перспективного аналізу стратегій регіонального розвитку для представників регіональних аналітичних центрів, що є одним з заходів  в рамках проекту Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень, відбувся 31 березня та 1 квітня 2015 року в Києві. Навчальна програма була підготовлена експертами Інституту Громадянського Суспільства в рамках реалізації проекту «Регіональна політика в Україні: громадський моніторинг стратегій регіонального розвитку» за підтримки Європейського Союзу.
 Навчальний захід, організований спеціально для представників Асоціації регіональних аналітичних центрів (АРАЦ), мав на меті посилення експертного потенціалу його учасників в питаннях аналізу діючих стратегічних документів з розвитку регіонів, а також моніторингу ефективності їх імплементації. Над методикою оцінювання задекларованого державою плану дій в цій царині працювали експерти Інституту громадянського суспільства (ІГС), а презентував методичні рекомендації Директор з питань науки та розвитку Інституту Анатолій Ткачук. Іншим спікером виступив директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко, доповіді якого стосувалися оцінки процесу відкритості розробки стратегій регіонального розвитку та їх відповідності нормативним документам в даній сфері.


У рамках заходу учасники дізналися, як визначити відповідність стратегії розвитку регіону нормативним документам та Державній стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року (ДСРР-2020). Були озвучені основні вимоги до стратегій розвитку регіонів та відповідності стратегічних цілей в регіонах задекларованим цілям та пріоритетам в ДСРР-2020. Також спеціалісти АРАЦ намагалися відповісти на питання, як оцінити процес відкритості розробки стратегії розвитку регіону. В контексті тренінгу йшлося також про порядок розробки стратегій розвитку регіонів та їх індикатори.


Учасниками тренінгу також виконувалися практичні групові вправи, під час яких було здійснено поверхневий аналіз деяких аспектів стратегій розвитку регіонів відповідно до розробленої експертами ІГС напередодні тренінгу «Методики аналізу відповідності стратегій розвитку регіонів Державній стратегії регіонального розвитку України на період до 2020 року та моніторингу їх реалізації ».
Наприкінці заходу експерти надали представникам АРАЦ поради, що не увійшли до методики.

 Захід проведено в рамках проекту «Регіональна політика в Україні: громадський моніторинг стратегій регіонального розвитку», який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) у партнерстві з Інститутом громадянського суспільства (м. Київ) за підтримки Європейського Союзу

Комментариев нет:

Отправить комментарий