пятница, 27 марта 2015 г.

Публічне обговорення: «Створення нової системи органів з протидії та попередження корупції в Україні – під громадський контроль!»




26 березня в Черкасах відбувся круглий стіл
«Створення нової  системи органів з протидії та попередження корупції в Україні – під громадський контроль!». 
Після Революції Гідності громадський сектор отримав унікальних шанс творити законодавчі зміни в державі та просувати їх. Громадські експерти з кожної галузі об’єдналися в робочі групи та присвятили 9 місяців роботи розробці необхідних законопроектів, які покликані реанімувати Україну та її економіку після засилля корупціонерів колишнього владного режиму. Антикорупційна група при «Реанімаційному пакеті реформ» в координації з  «Transparency International  Україна» розробила першочергові законопроекти, які базуються на міжнародних стандартах та покликані реформувати антикорупційну політику України та були прийняті Верховною Радою України 14 жовтня 2014 року й підписані Президентом України.


За словами Сергія Гули, голови громадського руху «Ні хабарництву! Я не даю і не беру хабарів», наразі в Україні майже відсутнє регулювання конфлікту інтересів публічних службовців: «більше 50% навіть не знають що означає поняття «конфлікт інтересів». Тож як ми хочемо, щоб вони уникали його?», - зазначив експерт.   Також експерт зупинився на функціях спеціальних органів щодо запобігання та протидії корупції – Національному антикорупційному бюро та Нацагенству з питань запобігання корупції.
Сергій Гула  розповів про природу конфлікту інтересів, громадський рух, який він представляє та запропонував всім учасникам заходу підписати «декларацію безхабарності», як  особисте моральне зобов’язання  не брати та не давати хабарі.

«Під час національної кампанії з аудиту стилю життя високопосадовців «Декларації без декорацій» громадські активісти з усієї країни виявили значне перевищення стилю життя чиновників за ті статки, які вони задекларували. Це не повинно повторитися, - розповів Анатолій Стоян, координатор національної моніторингової кампанії «Декларації без декорацій» ГО «Transparency International Україна».
- Крім нових законів, які забезпечать фінансовий контроль і посилення відповідальності за брехню в деклараціях, мають відбутися зміни у суспільстві. Громадськість повинна контролювати, а влада – боятися брехати. Ми хочемо, щоб влада розуміла – ми пильно спостерігаємо і не допустимо повторення того розгулу корупції який панував в Україні останніми роками». Ми сподіваємось, що в керівництво держави проявить політичну волю щоб антикорупційні закони запрацювали, компетентні органи запобігали та протидіяли корупційним злочинам, а покарання було невідворотнім!
Учасники регіонального обговорення: представники регіональних та місцевих органів влади, регіональні партнери інститутів громадянського суспільства національної моніторингової кампанії «Декларації без декорацій», заінтересовані громадські діячі, представники бізнесу, медіа, студенти та викладачі вузів Черкас.
Прохання до представників ЗМІ: в своїх матеріалах зазначати, що захід здійснено за підтримки: Представництва Фонду Фрідріха Науманна в Україні.
З усіх питань просимо контактувати з Анатолієм Стояном за телефонами 067-792-98-42 або   095-166-39-29, e-mail: stoyan@ti-ukraine.org

Комментариев нет:

Отправить комментарий