среда, 6 мая 2015 г.

Шляхи національного примирення в умовах нинішнього конфлікту сьогодні шукали в ОДА під час круглого столу «Національний діалог: долаючи минуле, переживаючи теперішнє, будуючи майбутнє»






 6 травня в Черкасах в приміщенні прес-центру ОДА відбувся третій регіональний круглий стіл «Національний діалог: долаючи минуле, переживаючи теперішнє, будуючи майбутнє».Захід було організовано Міжнародний центром перспективних досліджень (МЦПД) спільно з Академією стратегічних досліджень. 

Круглий стіл відбувся у рамках проекту «Ініціювання Національного діалогу в Україні», що реалізується МЦПД за підтримки програми соціальної трансформації МАТРА Уряду Нідерландів (веб-сайт проекту: http://ndialog.org.ua).

Конфлікт, що наразі триває на Сході України, є результатом дестабілізації зовнішніх гравців, які скористалися гетерогенністю (неоднорідністю) України як держави, зокрема її регіональними особливостями. Водночас, у світі існує значна кількість країн, які складаються з неоднорідних суспільств, але в той же час об’єднані в одну політичну націю. За роки незалежності політичні еліти та держава не спромоглася розробити політику національної єдності України, натомість використовували регіональні особливості для отримання електоральних переваг у конкретних регіонах. При цьому інструментом роз’єднання виступало історичне минуле країни, в той час як було відсутнє бачення майбутнього розвитку держави. Метою проекту «Ініціювання Національного діалогу в Україні» є зібрати пропозиції від усіх регіонів України щодо бачення майбутнього розвитку України як єдиної країни та розробити проект державної політики національної єдності.

Метою ж круглого столу зокрема було обговорення особливостей регіонального сприйняття історичного контексту розвитку України як держави, теперішнього конфлікту та в результаті дискусії й брейнстормінгу виробити пропозиції від регіону щодо політики національної єдності та плану заходів її реалізації. Крім учасники обговорили потенційні фактори та акторів, що можуть сприяти дестабілізації регіону, з метою попередження їхньої реалізації.


Директор з аналітичної роботи МЦПД Олена Захарова представила присутнім проект «Національного діалогу», який, на думку авторів, має закласти підвалини для об’єднання різних регіонів України на основі спільних цінностей та спільного бачення майбутнього, а також результати соціологічного дослідження, проведеного у рамках цього проекту.

Так, за результатами дослідження, роз’єднує українців передусім корумпованість влади (28,9% опитаних), дії олігархів (28,8%), дії Росії на роз’єднання України (25,3%) та маніпуляція інформацією через ЗМІ (23,7%). У той же час більшість українців вважає, що примирити українців має влада  (33,2 %), ЗМІ (24,8%) й українські громадські організації (17,5%). Цікаво, що у рейтингу найбільших страхів українці зазначили війну з Росією (39,9%), безробіття (26%) та девальвація гривні і зростання цін (24,6%).

На думку присутнього на зустрічі історика Василя Мойсієнка, проблеми проаналізовані у дослідженні, можуть відіграти значну роль у примиренні українців, адже було досліджено цікаві і глибинні історичні моменти, що об’єднують українців. Як-от: з історичних діячів більшість українців, незалежно від території, найбільш позитивно визначає все-таки Ярослава Мудрого (32,7%), Богдана Хмельницького (30,3%) та князя Володимира Великого (29,5%). Натомість діяльність Степана Бандери позитивно оцінюють усього 13,1% українців, а царя Петра Першого – 11,1%.

 
«Для врегулювання конфлікту, передусім ми маємо чітко визначитись у політико-правовому аспекті з тим, що це за конфлікт. Ми маємо  зрозуміти, що це не АТО, а фактично повноцінні військові дії – так звана гібридна війна. Адже коли ми оцінюємо те, що відбувається як антитерористичну операцію, то маємо виходити і з критеріїв АТО (нетривалість, охоплення незначної території, використання тільки спецпідрозділів, а не збройних сил), – висловив свою думку Василь Мойсієнко. – Наразі ні влада не може належним чином відреагувати на ескалацію конфлікту, ні суспільство в цілому. Тож шлях до примирення буде довгим і дуже складним».

На непростому, але все-таки можливому, шляху до примирення українців наголосила і Олена Захарова. Підкресливши: кожен із нас має зробити цей вирішальний крок до миру.

«Росії не потрібен Донбас. Війна ведеться за приєднання інших територій та дестабілізації України. Тому чим швидше ми порозуміємося – тим менше у Росії буде можливостей для дестабілізації. Рано чи пізно будь-яка війна закінчується, питання лише в тому скільки загине людей. Тому крок до примирення має зробити вже сьогодні кожен із нас», – підкреслила пані Захарова. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий