среда, 29 марта 2017 г.

Фінансова прозорість об’єднаних громад


27 березня 2017 року в конференц-залі готелю «Оптима-Черкаси» пройшов семінар «Фінансова прозорість об’єднаних громад». В заході взяли участь як представники органів влади уже утворених об'єднаних територіальних громад, так і тих, які тільки вийшли на фінішну пряму і де нові органи влади будуть обрані 30 квітня.
Семінар було організовано Міжнародним центром перспективних досліджень (м. Київ) у рамках проекту за підтримки Посольства Нідерландів (програма MATRA). Регнальним партнером виступила  ГО «Академія стратегічних досліджень».
Протягом кількох годин учасники досліджували проблеми та шляхи вирішення формування та використання фінансових ресурсів об’єднаних громад.
На початку голова «Академії стратегічних досліджень» Сергій Пасічник та директор  Черкаського підрозділу "Центру розвитку місцевого самоврядування" Сергій Слинько розповіли про ситуацію з реформою децентралізації в області, причинами та факторами її реалізації.


Далі, експерт з питань бюджету та управління Тетяна Овчаренко, що має 12-річний досвід роботи в Департаменті місцевих бюджетів Міністерства фінансів України, розповіла про особливості бюджетів об'єднаних територіальних громад (ОТГ), закріплення доходів та видатків за бюджетами ОТГ, можливості збільшення фінансових надходжень до бюджету ОТГ. Також мова йшла про наявні видатки в нових ОТГ, ефективне витрачання бюджетних коштів, порядок та процедуру складання бюджету, підготовку проекту рішення про бюджет ОТГ, складання паспортів бюджетних програм, внесення змін до бюджету в процесі його виконання. Не оминули увагою учасники й загальні принципи моніторингу та оцінки ефективності виконання бюджетної програми, а також звітність про виконання бюджету ОТГ.
Після цього, директор економічного департаменту МЦПД Ангела Бочі поділилась інформацією про шляхи залучення додаткових фінансових ресурсів до бюджетів об’єднаних громад та посилення контролю за використанням фінансових ресурсів місцевих громад та недопущення проявів корупції.
Загалом зустріч дала змогу учасникам поспілкуватися між собою, поділитися досвідом, отримати відповіді на цілий ряд актуальних запитань.





Комментариев нет:

Отправить комментарий