суббота, 12 октября 2013 г.

Черкащина після підписання Угоди про асоціацію з ЄС може стати потужним транзитним вузлом

11 жовтня 2013 року в м. Черкаси Агентство стратегічних досліджень (Черкаси) ініціювало проведення «круглого столу» на тему «Зона вільної торгівлі з ЄС: очікування черкаського регіону напередодні підписання Угоди про Асоціацію». Захід проходив в рамках проекту, який реалізує Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) у співпраці з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій (м. Київ), другою робочою групою Української національної платформи Східного Партнерства та Асоціацією регіональних аналітичних центрів за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

У роботі «круглого столу» взяли участь представники місцевих органів виконавчої влади, громадських та партійних організацій, бізнесу, ЗМІ, науковці. «У хвилях інформації про європейську інтеграцію України напередодні Вільнюського саміту важливо віднайти і з’ясувати передусім регіональний спектр переваг та викликів створення зони вільної торгівлі з ЄС», - відзначив керівник проекту, директор аналітичної служби АСД Володимир Присяжнюк.


У Черкасах продовжилася серія «круглих столів», які відбуваються в різних обласних центрах України до кінця листопада та мають на меті започаткування на місцевому рівні неупередженої дискусії щодо регіональних відмінностей від створення Зони вільної торгівлі з ЄС.

Відкриваючи «круглий стіл», керівник Агентства стратегічних досліджень Сергій Пасічник підкреслив, що очікуване у листопаді підписання Угоди про асоціацію з ЄС матиме суттєві наслідки як для України в цілому, так і для окремих регіонів, тому дуже важливо проаналізувати майбутні наслідки євроінтеграційних процесів саме для пересічного українця.




Під час презентації, присвяченої економічним наслідкам підписання Угоди про асоціацію, науковим співробітником Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віктором Гречиним були представлені результати аналізу переваг та викликів для різних галузей економіки. «Черкащина – один з духовних осередків України, який має багаті природні ресурси (хоча вони розробляються недостатньою мірою). З одного боку великий потенціал Черкащини (хімічна промисловість, агросектор, харчова промисловість, машинобудування), з іншого – низький рівень ділової активності. Конкретні наслідки утворення Зони вільної торгівлі найбільшою мірою відобразяться на агропромисловому комплексі – збільшиться експорт зернових до країн ЄС. З недоліків – доведення українських стандартів до рівня європейських, на що потрібно буде залучити інвестиції», - відзначив експерт.

«Черкащина вже тривалий час працює в європейському напрямку. Наприклад, за минулий рік прямі інвестиції в економіку Черкаської області з країн ЄС склали 31% загального обсягу, а з країн СНД – 1%. Говорячи про очікування нашого регіону від входження до Зони вільної торгівлі, ми маємо думати в кількох напрямах одночасно. Звісно, це модернізація наших промислових гігантів. Ми ж не хочемо повторити негативний досвід припинення існування «Хімреактиву» та ін. Тому, «Азот», «Богдан» та інші підприємства потрібно буде модернізувати і оптимізувати під євростандарти. Європа вже давно живе в постіндустріальному інформаційному суспільстві, тому потрібно думати не лише про заводи, а, насамперед, про сферу послуг», - наголосив Дмитро Виноградов, керівник регіонального представництва ІСС Ukraine в Черкаській області та Черкаського регіонального центру з інвестицій та розвитку.

За словами керівника Центру європейської та євроатлантичної інтеграції (Черкаси), доцента ЧНУ ім. Б.Хмельницького Василя Мойсієнка, то ймовірно збільшаться інновації й оновлення в різних галузях, наша сировина і товари (зокрема, аграрна промисловість) збільшить експорт. Для прикладу, «Наша ряба» - один з лідерів виробництва, вже працює за євростандартами, адже пройшла шлях впровадження інновацій.




На думку голови осередку «Молодого народного Руху» України Павла Прибіша, черкаська молодь очікує від приєднання до Зони вільної торгівлі удосконалення фермерського господарства, мобільності дрібного і середнього бізнесу, адже Черкащина – великий аграрний регіон. Великі очікування від енергозберігаючих проектів.

«Приклади енергозберігаючого виробництва уже є на Черкащині – виробляється щепа і пеллети, які цінуються в країнах Європи, як якісна і дешевша продукція. Також, це зменшить використання газу. Тому енергозберігаючі проекти – великий і перспективний шлях Черкаської області в зоні вільної торгівлі з ЄС, який буде цікавим обом сторонам», - додав голова УНА-УНСО Леонід Зелененко.

Завдячуючи своєму розташуванню і природним ресурсам, від приєднання України до Зони вільної торгівлі, Черкащина зможе якісно модернізувати транспорту систему. «Черкаський аеропорт, як і всі транспортні аеропорти по Україні, потребує значного оновлення і нового функціонування. Річковий транспорт також має всі шанси для модернізації», - підсумував голова ВМГО «Європейська молодь України», лідер обласного «УДАРу» Віталій Іляшенко.

Серед найбільш проблемних моментів для регіону учасники заходу називали потребу в адаптації національних стандартів якості до рівня європейських. Передусім, це стосується продукції агропромислового виробництва, харчової промисловості. У зв'язку з цим експерти наголошували на необхідності широкої державної підтримки процесів адаптуваня до стандартів ЄС.

Підбиваючи підсумки «круглого столу», учасники відзначили, що приєднання України до Поглибленої та всебічної Зони вільної торгівлі дає передусім шанс на модернізацію та розвиток регіональної економіки, для використання якого необхідна кропітка робота і влади, і бізнесу, і інститутів громадянського суспільства.

                                                                                                                      Прес-служба АСД

Комментариев нет:

Отправить комментарий