суббота, 3 февраля 2018 г.

У 2016 році Черкаська область зайняла 14 місце відповідно до Індексу Євроінтеграційного Економічного Поступу


2 лютого 2018 року в Центрі розвитку місцевого самоврядування відбулася прес-конференція «Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу в Україні за 2014 – 2016 роки. Презентація результатів у Черкаській області».
Організатором заходу стала «Академія стратегічних досліджень» (АСД).
Під час заходу керівником аналітичної служби АСД Любов’ю Ропало, були представлені результати дослідження розрахунку Індексу Євроінтеграційного Економічного Поступу за 2014 – 2016 роки в Черкаській області, зокрема:
1)   звіт «Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу в Україні 2014 – 2016: три роки на шляху до єдиного європейського економічного простору».
2)    результати розрахунку ІЄЕП по області за 2014 – 2016 роки.
3) результати оцінки дій регіональних органів влади та самоврядування з реалізації економічної політики в контексті імплементації Угоди про асоціацію (УА) та впровадження ПВЗВТ за період 2014 – 2016 років (в т.ч.виконання Розпорядження КМУ від 17.09.2014 р. № 847-р.).
4) результати оцінки дій регіональних органів влади з виконання «економічної» частини обласного плану заходів з імплементації УА за період 2014 – 2016 років.
5) також відбулася презентація та обговорення загальних висновків за дослідженням (в т.ч. співставлення результатів розрахунку ІЄЕП по області та тенденцій економічного розвитку області/дій регіональних органів влади в контексті реалізації економічної політики/ виконання «економічної» частини обласного плану заходів з імплементації УА) за період 2014 – 2016 років.
6)    відбулася дискусія та було озвучено рекомендацій щодо підвищення рейтингу регіонального значення ІЄЕП та покращення тенденцій економічного розвитку регіону в контексті імплементації УА та впровадження ПВЗВТ в області.

Також в заході взяли участь експертка АРАЦ з м. Кропивницький Ольга Гриднєва, представники Черкаської ОДА, експерти, представники бізнесу, ЗМІ та громадськості.
Загалом варто відзначити, що у 2016 році Черкаська область зайняла 14 місце в загальнонаціональному рейтингу, таким чинном піднявшись за два роки на 2 сходинки.



Найбільший вплив на це мали показники питомої ваги імпорту послуг з країн ЄС та середньорічного темпу зростання експорту регіону до країн ЄС. А от послаблення позицій регіону відбувалось за рівнем інституційної підтримки євроінтеграційного поступу з боку регіональної влади в порівнянні з іншими регіонами, де очевидно вигіднішу позицію займали і займають західні області України.
Найкращі показники області:
- за питомою вагою імпорту послуг з країн ЄС; 
- за кількістю суб'єктів господарювання промисловості, яким надано право експорту харчової продукції тваринництва до країн ЄС (детальніше)
-  за інвестиційною відкритістю регіону для ЄС; 
- за кількістю звернень на антикорупційний сервіс “Пульс” у розрізі зон діяльності митниці в регіонах; 
- за рівнем інформаційної підтримки економічного напряму європейської інтеграції регіону; 
- за кількістю заходів з економічних питань виконання Угоди про асоціацію на регіональному рівні.


В даному дослідженні здійснено порівняльне оцінювання ступеня зближення регіональних економічних систем України з ЄС протягом 2014-2016 рр. Згідно методології дослідження аналітики АРАЦ та АСД спирались на дані Держстату та регіональних органів статистики, органів фіскальної, митної служби, НБУ, обласних державних адміністрацій. Таким чином, збирали інформацію як через запити щодо експортно/імпортних обсягів та інших економічно значимих показників, так і через моніторинг обов"язкових документів (програм, планів заходів тощо), наповненість веб-ресурсів регіональних органів влади інформацією для населення про зміст, переваги Угоди про асоціацію України з ЄС та щодо її складової частини "Поглиблена та всеохоплююча зони вільної торгівлі (ПВЗВТ)" та ін.
Звертаємо увагу, що заміри першого Індекса Євроінтеграційного економічного поступу регіонів разом з Асоціацією регіональних аналітичних центрів (АРАЦ)  було проведено у 2014 році за показниками 2013 року, тобто ще до підписання Угоди про асоціацію України з ЄС. Черкащина тоді зайняла 18 позицію серед всіх областей України. Отже, формально в частині економічної інтеграції з ЄС в період з 2013 року по 2016 рік Черкащині вдалося піднятись на 4 позиції.
Втім, варто вдзначити, що даний індекс, не є персональним рейтингом голови ОДА чи окремих персоналій органів державної влади. Це сукупний показник економічних процесів в областіта динаміки реалізації Угоди про асоціацію України з ЄС
Захід було проведено в рамках проекту «Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу: оцінка економічних реформ в регіонах України на шляху до впровадження зони вільноїторгівлі з ЄС», який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) у партнерстві з ГО «Академія стратегічних досліджень» у складі Асоціації регіональних аналітичних центрів. Реалізація проекту стала можливою в рамках ініціативи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (м. Київ) «Просуванняреформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу.

Ознайомитися з фінальним Індексом Євроінтеграційного Економічного Поступу в Україні за 2014 – 2016 роки можна за посиланням. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий