понедельник, 20 октября 2014 г.

20 жовтня - останній день внесення змін до Державного реєстру виборців



Цього дня у м. Черкаси багато питань процедури голосування переселенців виникало і в членів ДВК та тих осіб, чиї родичі вимушено переїхали до Черкас з міст зони АТО. Іван Гиря  скаржився на відсутність інформації про права переселенців на державному рівні. «Ми такі ж люди, як і ви, тутешні, але про те, як я та моя сім'я може проголосувати я дізнався лише від вас», - наголошував чоловік.
 
Ця проблема торкається не лише переселенців, а й людей, які перебувають у відрядженні, і студентів, які в день голосування не зможуть поїхати додому, на місце їхньої офіційної реєстрації тощо. Такі ситуації обумовлюють необхідність в проведенні інформаційної роботи серед виборців стосовно того, як вони можуть тимчасово змінити місце голосування, як перевірити себе у списках виборців та як бути включеним у списки виборців тієї дільниці, яка є максимально наближеною до місця перебування громадянина в день виборів.
 «Через те, що громадяни дуже часто не досить добре обізнані із особливостями виборчого законодавства, – трапляються випадки, коли вони дуже пізно дізнаються, що втратили можливість обирати в день голосування», зазначив один з активістів проекту.
У Ватутіно 20 жовтня волонтери проекту «Кожен голос важливий» зустрілися з чоловіком, у котрого батьки проживають на Донеччині. Олексій П. схильно сприйняв пропоцизію поспілкуватися та отримати інформацію про процедуру зміни виборчої адреси, але не виявляв особливого бажання фотографуватися та повідомляти особисті дані волонтерам. Також мешканці Ватутіно досить різко засуджували можливість надавати право голосу вихідцям зі сходу України, мотивуючи: «Ось ми їм дамо право проголосувати, а вони знову ворогів для держави по навибирають!». Волонтери проекту заспокоювали небайдужих до акції та пояснювали про рівні права голосування усіх громадян держави.




Черкащани та небайдужі до питань прав переселенців 20 жовтня обговорювали на зустрічі з волонтерами такі питання:  
- Куди потрібно звертатися при зміні виборчої адреси? 
- Який кінцевий термін  для звернення? 
- Які документи треба подати, щоб змінити виборчу адресу?
Відповідно була надана інформація, що звертатися потрібно у відділ ведення Державного реєстру виборців за місцем, де виборець хоче проголосувати. Кінцевий термін - 20 жовтня (понеділок) включно. А також наголошувалося на документах, котрі слід надати для зміни виборчої адреси:
1.Заява про тимчасову зміну місця голосування виборця із зазначенням дільниці чи адреси, за якою виборець бажає проголосувати.
2. Документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування виборця.
3. Паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України.
Також активісти проекту попереджали про своєчасність звернення до відділу ведення Державного реєстру у зв’язку з великими чергами там в останні дні.

Комментариев нет:

Отправить комментарий