среда, 15 октября 2014 г.

Кожен голос переселенця важливий!




15 жовтня у Черкасах в конференц-залі готелю «Дніпро» пройшов  круглий стіл на тему: “Виборчі права переселенців. Як їх реалізувати на Черкащині?». Захід було організовано ВГО «Центр підтримки громадських ініціатив» та ГО «Академія стратегічних досліджень» в рамках Всеукраїнської компанії «Кожен голос важливий».
 Основною метою круглого столу стало обговорення проблем, пов’язаних із реалізацією виборчого права  вимушених переселенців із зони АТО та тимчасово окупованої території АР Крим.

Микола Сюравчик, експерт з виборчого права «Центру підтримки громадських ініціатив» відзначив, що громадяни України, а саме вимушені переселенці із зони АТО (більше 150 000 виборців), вперше за роки незалежності нашої держави стикнулися із серйозною проблемою, пов’язаною із реалізацією права на волевиявлення. Більша частина вимушених переселенців, не пройшовши процедуру тимчасової зміни місця голосування, у день виборів не зможуть проголосувати. 


Особливі умови для голосування передбачені і для жителів окупованого Криму, які виявлять бажання проголосувати на виборах народних депутатів. Незнання особливостей зміни тимчасового місця голосування кримчани так і не зможуть скористатися своїм правом.
Через те, що громадяни дуже часто не досить добре обізнані із особливостями виборчого законодавства, – трапляються випадки, коли вони дуже пізно дізнаються, що втратили можливість обирати в день голосування. Ця проблема стосується не лише переселенців, а й людей, які перебувають у відрядженні, і студентів, які в день голосування не зможуть поїхати додому, на місце їхньої офіційної реєстрації тощо. Такі ситуації обумовлюють необхідність в проведенні інформаційної роботи серед виборців стосовно того, як вони можуть тимчасово змінити місце голосування, як перевірити себе у списках виборців та як бути включеним у списки виборців тієї дільниці, яка є максимально наближеною до місця перебування громадянина в день виборів.
Лариса Ходаковська, заступник директора обласного контактного центру розповіла про ситуацію з переселенцями зі Сходу та Криму в Черкаській області. Так станом на сьогодні в Черкаській області перебуває 6 978 переселенців, зокрема: 259 – з АР Крим, 6 719 – зі східних областей України. Із території області в інші регіони виїхало 1 129 громадян.
До обласного центру зайнятості в пошуку роботи звернулося наразі 853 приїжджих із тимчасово окупованих та неспокійних регіонів, 159 з них працевлаштовано, 219 – мають статус безробітного, 185 – отримали консультації, 180 – перебувають на обліку без статусу, 110 – зняті з обліку за заявою про відмову від послуг.
До Департаменту соціального захисту населення ОДА звернулося 1 575 родин переселенців, із них 830 призначено державну соціальну допомогу. Комісія з питань надання одноразової грошової допомоги отримала 1 119 заяв від прибулих громадян.
Обласна організація товариства Червоного Хреста надала матеріальну допомогу 1 422 особам на суму 346 775 грн. Прийнято рішення про виділення коштів із програми «Турбота» м. Черкаси – 300 000 грн. Органи виконавчої влади видали з місцевих бюджетів 115 934 грн. одноразової матеріальної допомоги переселенцям, які потребували фінансової підтримки.
До управління Пенсійного фонду України в області звернулось 3 365 осіб із питання переведення виплати пенсії за місцем фактичного проживання, з них 58 осіб виїхали з Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, 3 307 – із Донецької та Луганської областей.
За інформацією Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, на території Черкаської області перебуває 2 170 дітей із сімей переселенців, з них 301 дитина навчається у дошкільних та 1 372 – у загальноосвітніх навчальних закладах, 16 – у ВНЗ, 51 – у ПТУ та 430 дітей перебувають із батьками вдома.
Наразі за наданням медичної допомоги в заклади охорони здоров’я Черкаської області звернулося 2 988 осіб (1 745 родин) із Криму та Сходу України, зокрема, 1 605 дітей. На диспансерний облік взято 928 осіб, з них 664 дитини, (36 – новонароджені).
Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді направив запити до закладів охорони здоров’я району щодо надання медичного супроводу приїжджим із проблемних областей. В разі звернення зазначених громадян до лікувальних закладів у районах, медики нададуть їм необхідну медичну допомогу.
На сьогодні є 150 вільних місць для розміщення людей, у резерві – ще 82. Відповідальні органи підтримують із переселенцями зворотній зв'язок для постійного супроводу та вирішення поточних питань, за необхідності – для перевезення, для чого налагоджена співпраця з АТП обласної ради.
 Ця інформація розміщена на сайті Черкаської ОДА відзначив Сергій Пасічник, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації. Також він відзначив, що за даними Відділу адміністрування реєстру виборців Черкаської ОДА лише близько 800 осіб, що є переселенцями стали на облік в органах державної влади і відповідно тільки половина з них звернулася до органівведення Державного реєстру виборців в Черкаській області. Це повязано в першу чергу з пріоритетністю питань, що постають перед громадянами, що вимушено покинули свої домівки.


Також в обговоренні взяли участь: експерти з виборчого права, представники органів державної влади, місцевого самоврядування та громадськості, які опікуються проблемами вимушених переселенців з Донбасу та АР Крим, юристи та фахівці із залучення населення до виборчого процесу, органи державної реєстраційної служби (ДРВ), які формують списки виборців, громадські активісти.




Всеукраїнська громадська організація «Центр підтримки громадських ініціатив», яка ініціювала просвітницьку кампанію, сподівається на підтримку відділів ведення Державного реєстру виборців, в чиїй компетенції забезпечення фахового складання списків виборців. Окрім того, ми закликаємо засоби масової інформації та громадських активістів докласти максимальних зусиль для того, щоб поінформувати виборців, особливо переселенців із зони АТО та окупованих територій Криму, щодо того, як виборче законодавство регламентує порядок зміни тимчасового місця голосування.
Просвітницька кампанія ініційована «Центром підтримки громадських ініціатив» в рамках проекту «Підвищення рівня прозорості державного реєстру виборців України» за підтримки уряду Канади.


 прес-служба АСД
використано фото М.Немченко 

Комментариев нет:

Отправить комментарий